ACM Onderzoek Netwerk KPN - Ziggo

Het ACM heeft een onderzoek aangekondigd waar er wordt gekeken of telecomgiganten KPN & Ziggo hun netwerk toegankelijk moeten maken voor concurrenten doormiddel van regulatie.

De ACM heeft in de afgelopen periode onderzocht of particuliere en zakelijke consumenten hebben kunnen genieten van een degelijke kwaliteit- en Prijs verhouding voor zowel, internet, televisie, Vaste telefonie en dataverbindingen voor bijvoorbeeld smartphones. Naast het onderzoek naar de prijs & kwaliteitverhouding heeft de ACM ook een onderzoek verricht naar de jaarlijkse prijsstijgingen van telecomaanbieders KPN & Ziggo. Dit onderzoek was voornamelijk bedoeld om te analyseren of de geleverde kwaliteit en gemaakte kosten overeenkomen met de stijgingen. Ook zijn de voorwaarden en prijzen van KPN onderdeel geweest van het onderzoek, in dit onderzoek is gekeken of bedrijven die toegang vragen naar het koper en glasvezelnetwerk van KPN mochten rekenen op goede voorwaarden en tarieven.

 

Het ACM heeft op basis van de bovenstaande geconcludeerd dat de voorwaarden die KPN gebruikt voor toegang tot haar netwerk het wellicht moeilijk maakt voor concurrenten om überhaupt te concurreren. het ACM geeft in haar artikel aan dat de voorwaarden van KPN kunnen zorgen voor hogere prijzen en tarieven voor consumenten en bedrijven. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat de prijzen zo zullen stijgen dat er een mindere afname van sneller internet zal gaan plaats vinden. De ACM wil middels een marktanalyse kijken of het telecomnetwerk moet en/of kan worden gereguleerd voor gebruik en vooral een eerlijke concurrentie strijd. De grote vraag is dan ook, Moeten telecomnetwerken worden gereguleerd? en zo ja, op welke wijze zouden deze gereguleerd moeten worden aangezien de huidige aanbieders, KPN & Ziggo erg veel hebben geld en tijd geïnvesteerd in de netwerken waar zij over beschikken.

Lees het volledige bericht van het ACM hier

 

ACM Verwacht in het Najaar een Concept van een Ontwerpbesluit

Volgens de ACM kunnen alle telecomaanbieders in het najaar van dit jaar, 2021 een ontwerpbesluit verwachten op de website van het ACM zodat de telecomaanbieders hier op kunnen gaan reageren. Zodra dit ontwerpbesluit online staat kunnen telecomaanbieders gaan reageren en zullen de reacties grondig worden bestudeerd door het ACM. Zodra de bestudering is afgerond en het ACM alle reacties onder de loep heeft genomen zal er een bericht volgen waarin het ACM daadwerkelijk gaat beslissen of er een regulering nodig is, en waarschijnlijk zullen ze dan ook met een concept komen hoe dit er dan uit zal kunnen zien. In het onderzoek zal mee worden genomen dat steeds meer consumenten en bedrijven in Nederland al worden aangesloten op het glasvezel netwerk en dat de snelheid van het internet voor veel mensen heel erg belangrijk is geworden. De combinatie van de snelheid van het internet en de daadwerkelijke prijzen voor het internet staat in de belangen voorop.

 

Netwerk Toegang was al eerder gereguleerd

Het netwerk en de toegang daarvan is jarenlang gereguleerd geweest. Zowel KPN als Ziggo/Vodafone had tot de uitspraak van het CBb tot 2020 een toegangsaanbod voor concurrenten om gebruik te kunnen maken van de netwerken. op 17 Maart 2020 oordeelde het College van Beroep het bedrijfsleven dat het eerdere onderzoek van het ACM niet voldoende kon bewijzen dat er sprake was een mogelijke machtpositie van zowel KPN als Ziggo/Vodafone. Na het oordeel van de eindrechter in deze verviel de regulering voor KPN en hoefde Ziggo/Vodafone haar kabelnetwerk niet langer hoefde open te stellen. Ziggo/Vodafone heeft snel daarna de toegang voor het kabelnetwerk ingetrokken. KPN heeft een aantal voorwaarden verandert en gesteld voor toegang tot haar netwerk. Er zijn een aantal concurrenten van KPN die nu nog gebruik maken van dat netwerk, denk aan bijvoorbeeld L-Mobi en Lebara. Concurrenten die niet beschikken over een eigen kabelnetwerk of glasvezelnetwerk hadden om die reden niet langer zomaar toegang tot het netwerk KPN tenzij ze akkoord gaan met de aangepaste voorwaarden. De netwerktoegang van Ziggo/Vodafone is na de uitspraak volledig ingetrokken. Met het nieuw uitgevoerde onderzoek lijkt het ACM een nieuwe poging te doen tot regulatie van Telecomnetwerken. We zullen het nieuws in de gaten houden en wachten het ontwerpbesluit van het ACM in het najaar af om te zien wat we kunnen verwachten.

Lees het oordeel van het CBb hier

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Koopjemobiel!

 

Bronnen:

ACM

Rechtspraak

 

 

 

zaterdag 10th juli By

Leave your reply

Your email address will not be published.